Questions on Indian Cinema

1.First Marathi film produced in India?

a. Vilasi Ishvar

b. Shwans

c. Vittal

d. Natrang

2. The first film of India Screened at which Place?

a.Film city, Mumbai

b. Taj Hotel, Mumbai

c. Watson Hotel, Mumbai

d. Oberoi Hotel, Mumbai

3. The first south Indian Movie of India?

a. Keechakvadham

b.Anna

c. Dancer

d. Kalli

4. First 70 MM film made in India?

a. Mirza galib

b. Sholey

c. Mother India

d. Kagaz ke Phul

5. who Won the Dadasaheb Phalke Award in 2018?

a. Shashi Kapoor

b. Vinod Khanna

c. Amitabh Bachchan

d. All of these

6. Who is the Director of the Lagaan?

a. Amir Khan

b. Vishal Bhardwaj

c. Ashutosh Gowarikar

d. sajid Khan

7. Actor(s) who got Indian National Award in 2019?

a. Ayushman Khurana

b. Amitabh Bachchan

c. Vicky Koshal

d. Both A and C

8. From which sacred Scriptures Indian Music originated?

a. Vedas

b. Guru

c. Vishnu

9. The first Indian Film documentary called?

a. The Ganga

b. The Wrestlers

c. Tradition Man

d. Raja Harishchandra

10. In which year India’s first talkie film was released?

a. 1912

b. 1931

c. 1924

d. 1918

11. First Sanskrit film of India was?

a. Bharti Balak

b. Adi Shankracharya

c. Alam Ara

d. Paundalik

12. Which was the first English film of India?

a. The Namesake

b. Cinderelle

c. Court Dancer

d. Burning Train

13. At which place India’s first Film Festival was held?

a. Mumbai

b. Chennai

c. Hyderabad

d. Delhi

14. Among the following which was the first Malayalam movie won the President’s gold medal for the best film?

a. Chemmeen

b. Marthanda Verma

c. Balan

d. Vighatkumaran

15. The first short film of India Flower of Persia directed by whom?

a. Hiralal Sen

b. Ashok Kumar

c. Ritwik Ghatak

d. Rajkapoor

 

Answers: –

  1. C
  2. C
  3. A
  4. B
  5. B
  6. C
  7. D
  8. A
  9. B
  10. B
  11. B
  12. C
  13. A
  14. A
  15. A

NIRF Ranking 2019

NIRF Ranking 2019

(National Institutional Ranking Framework) 

Top 10 Educational Institutes in all categories
  • NIRF Ranking 2019: – Overall Category
  1. Indian Institute of Technology Madras
  2. Indian Institute of Science Bangalore
  3. Indian Institute of Technology Delhi
  4. Indian Institute of Technology Bombay
  5. Indian Institute of Technology Kharagpur
  6. Indian Institute of Technology Kanpur
  7. JNU, Delhi
  8. Indian Institute of Technology Roorkee
  9. Indian Institute of Technology Guwahati
  10. BHU, Varanasi
  • Top 10 Universities
  1. Indian Institute of Science Bangalore
  2. JNU, Delhi
  3. BHU, Varanasi
  4. University of Hyderabad, Hyderabad
  5. Calcutta University, Kolkata
  6. Jadavpur University, Kolkata
  7. Anna University, Chennai
  8. Amrita Vishwa Vidyapeetham, Coimbatore
  9. Manipal Academy of Higher Education, Manipal
  10. Savitribai Phule Pune University
  • Top 10 Engineering Institute
  1. Indian Institute of Technology Madras
  2. Indian Institute of Technology Delhi
  3. Indian Institute of Technology Bombay
  4. Indian Institute of Technology Kharagpur
  5. Indian Institute of Technology Kanpur
  6. Indian Institute of Technology Roorkee
  7. Indian Institute of Technology Guwahati
  8. Indian Institute of Technology Hyderabad
  9. Anna University, Chennai
  10. National Institute of Technology, Tiruchirappalli
  • Top 10 Management Schools
  1. Indian Institute of Management, Bangalore
  2. Indian Institute of Management, Ahmedabad
  3. Indian Institute of Management, Calcutta
  4. Indian Institute of Management, Lucknow
  5. Indian Institute of Management, Indore
  6. Indian Institute of Technology Kharagpur- Management School
  7. Xavier Labour Relations Institute
  8. Indian Institute of Management, Kozhikode
  9. Indian Institute of Technology, Delhi- Management School
  10. Indian Institute of Technology, Bombay- Management School
  • Top 10 Medical College
  1. All India Institute of Medical Science, Delhi
  2. Post Graduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh
  3. Christin Medical College, Vellore
  4. Sanjay Gandhi Post Graduate Institute of Medical Science, Lucknow
  5. Amrita Vishwa Vidyapeetham, Coimbatore
  6. BHU, Varanasi
  7. Kasturba Medical College, Manipal
  8. Jawaharlal Institute of Post Graduate Medical Education and Research, Puducherry
  9. Institute of Liver and Biliary Science, New Delhi
  10. King George’s Medical University, Lucknow
  • Top 10 Colleges
  1. Miranda House, Delhi
  2. Hindu College, Delhi
  3. Presidency College, Chennai
  4. Stephen’s Delhi
  5. Lady Shri Ram College for Women, Delhi
  6. Loyola College, Chennai
  7. Shri Ram College of Commerce, Delhi
  8. Ramakrishna Mission Vidyamandira, Howrah
  9. Hans Raj College, Delhi
  10. Xavier College, Kolkata
  • Top 10 Law Universities
  1. National Law Institute of University, Bengaluru
  2. National Law University, Delhi
  3. Nalsar University of Law, Hyderabad
  4. Indian Institute of Technology, Kharagpur
  5. The West Bengal National University of Judicial Science, Kolkata
  6. National Law University, Jodhpur
  7. Symbiosis Law School, Pune
  8. Jamia Milia Islamia, Delhi
  9. Gujrat national Law University, Gandhinagar
  10. The Rajiv Gandhi National University of Law, Patiala

Types of camera

Types of camera

camera

  1.  DSLR

DSLR

This is probably the digital camera you picture in your head when you think of a digital camera. Overall, they are extremely versatile and perform well in almost all situations.

Pros:

  • A DSLR consists of a body—the part of the camera that records the image—and a removable lens. This ability to change lenses on a DSLR gives you lots of flexibility.
  • DSLRs are designed to let you see the image exactly as the camera itself will record. The photos are high quality and will reproduce well when printed, even at large sizes (e.g. 11×17”).
  • DSLRs tend to be very responsive—there is no lag time between when you snap your picture and when the image is recorded, so you’ll never miss a moment.
  • There are tons of lenses available for most brands of DSLR cameras (a whole other discussion!). This gives you lots of creative options.
  • All DSLRs will give you full control, and most give you some pre-programmed automatic or semi-automatic modes.
  • Some DSLR models also have video capability, allowing you to capture beautiful high-definition movies.

Cons:

  • Of all the types of digital cameras, these are the biggest and bulkiest.
  • They tend to be among the heaviest, especially when you include your lens or lenses.

Entry-level DSLRs are usually sold packaged with a lens and cost between $400 and $600.  High-end DSLRs retail for $1500 and up (and are often sold without a lens).

2. Mirrorless

mirrorless

A newer type of digital camera that is continually growing in popularity is the mirrorless system. A mirrorless camera usually gives you all the same capabilities and features as a DSLR, but in a slightly smaller package.They are very quiet—there is no loud “click-click!” when you snap a photo. This makes them popular with street photographers, who want to remain silent and invisible to their subjects in order to capture candid scenes.

Pros:

  • They are smaller and lighter than DSLRs—this also makes them less conspicuous.
  • You will still have manual control over all your settings, as well as some automatic or semi-automatic modes.
  • There is no loss of image quality when compared to a DSLR.
  • Some mirrorless cameras also include high-resolution video options, as well.

Cons:

  • Some mirrorless models won’t let you swap lenses! Many mirrorless systems do have interchangeable lenses. Even so, keep in mind that there are fewer lenses available for mirrorless cameras (for now, anyway—as demand for these cameras increases, so will your choices).
  • Some mirrorless cameras don’t have a viewfinder—you must rely on the rear LCD screen to compose your photos. This can be tricky in brightly-lit situations, when there is a lot of glare on your screen.
  • Some photographers report a slight lag between what you see on your LCD screen and what is actually in front of the lens.
  • There is also the possibility of a slight delay between the second when you press the button to take a photo, and when the photo is actually recorded.
  • Depending on the model, automatic focus modes are not always as precise as in DSLRs.

Mirrorless cameras vary greatly in price, from as little as $350 to as much as $2000, depending on the brand, model, and whether or not a lens is included.

3. Compact

compact camera

Compact cameras are our final category, and they are just that—small and compact! They may also be called “point-and-shoot” cameras.  Be warned—there are a million compact camera choices, and it can be difficult to distinguish which will offer you the quality you desire.

Pros:

  • Compacts are smallest, lightest type of camera out there.  Easy to slip into your pocket or purse, and the most lightweight, these cameras are great for people on-the-go, who want to capture snapshots of daily life, parties, or vacation adventures, without being weighed down by a bulky camera bag.

Cons:

  • Compact cameras tend to sacrifice some functionality and features in favor of their compact design, although there are some models available that will perform nearly as well as a DSLR or mirrorless camera.
  • The main difference between compact and other cameras is that image quality will usually be reduced, so you may not be able to print your photos at larger sizes.
  • Depending on how advanced the model is or isn’t, a compact camera may not offer you as much control over your settings—it may come only with pre-programmed, fully-automatic modes.  If you don’t want to be bothered with learning how to control all the features of your camera, then this could be a good thing—but if you want to get more creative and consistent results, then it is better to look for a camera with manual control.
  • You cannot change lenses—compact cameras almost always have only one lens that is built into the camera (but most compacts will let you zoom in and out, at least a little).

Compact cameras are declining in popularity, since many people use the cameras in their smartphones instead.  This is something to consider—if you buy a compact camera, will it be redundant if you already use your smartphone to photograph while on-the-go?

There is a large variety of compact cameras, price-wise.  However, most fall within the range of $200 to $500.  If you value small size and affordability above all else, and don’t mind potentially losing some control of your settings, this may be the right choice for you.

  • There are 10 basic camera partsto identify in today’s digital world. Whether you have a digital compact or a digital SLR, these parts will inevitably be found on most cameras.
  1. Lens

lenses

The lens is one of the most vital parts of a camera. The light enters through the lens, and this is where the photo process begins. Lenses can be either fixed permanently to the body or interchangeable. They can also vary in focal length, aperture, and other details.

  1. Viewfinder 

Viewfinder

The viewfinder can be found on all DSLRs and some models of digital compacts. On DSLRs, it will be the main visual source for image-taking, but many of today’s digital compacts have replaced the typical viewfinder with an LCD screen.

  1. Body 

camera body

The body is the main portion of the camera, and bodies can be a number of different shapes and sizes. DSLRs tend to be larger bodied and a bit heavier, while there are other consumer cameras that are a conveniently smaller size and even able to fit into a pocket.

  1. Shutter Release

shutter release

The shutter release button is the mechanism that “releases” the shutter and therefore enables the ability to capture the image. The length of time the shutter is left open or “exposed” is determined by the shutter speed.

  1. Aperture

aperture

The aperture affects the image’s exposure by changing the diameter of the lens opening, which controls the amount of light reaching the image sensor. Some digital compacts will have a fixed aperture lens, but most of today’s compact cameras have at least a small aperture range. This range will be expressed in f/stops. For DSLRs, the lens will vary on f/stop limits, but it is usually easily defined by reading the side of the lens.  There will be a set of numbers stating the f/stop or f/stop range, ex: f/2.8 or f/3.5-5.6. This will be your lowest settings available with that lens.

  1. Image Sensor

image sensor in camera

The image sensor converts the optical image to an electronic signal, which is then sent to your memory card. There are two main types of image sensors that are used in most digital cameras: CMOS and CCD. Both forms of the sensor accomplish the same task, but each has a different method of performance.

  1. Memory Card

memory card

The memory card stores all of the image information, and they range in size and speed capacity. The main types of memory cards available are CF and SD cards, and cameras vary on which type that they require.

  1. LCD Screen

LCD

The LCD screen is found on the back of the body and can vary in size. On digital compact cameras, the LCD has typically begun to replace the viewfinder completely. On DSLRs, the LCD is mainly for viewing photos after shooting, but some cameras do have a “live mode” as well.

  1. Flash

The on-board flash will be available on all cameras except some professional grade DSLRs. It can sometimes be useful to provide a bit of extra light during dim, low light situations.

  1. User Controls

The controls on each camera will vary depending on the model and type. Your basic digital compacts may only have auto settings that can be used for different environments, while a DSLR will have numerous controls for auto and manual shooting along with custom settings.

The Basic Camera Moves

Let’s look at the basic moves that are used in every video and film production, from those used by your wedding videographers to those used by Spielberg himself. Our pictorial examples show a videographer using these moves with a hand-held technique, but they apply best to tripod and dolly use.

Tilt: Moving the camera’s lens up or down while keeping its horizontal axis constant. Nod your head up and down – this is tilting.

WHY DO THIS? Tilting is the fastest way to get from low to high, or the other way around, when you want to show two things, though not necessarily at the same time. You might start focused in on a hand holding a bloody knife and then tilt up to reveal … Macbeth!

Tilt down

tilt down

Tilt middle

tilt middle

Tilt up

tilt up

Pan: Moving the camera lens to one side or another. Look to your left, then look to your right — that’s panning.

WHY DO THIS? You might pan across the audience at a wedding to show all the people there. You might pan from one character to someone who walks through the door to elevate the tension that wouldn’t exist with a fast cut.

Zoom: Zooming is one camera move that most people are probably familiar with. It involves changing the focal length of the lens to make the subject appear closer or further away in the frame. Most video cameras today have built-in zoom features. Some have manual zooms as well, and many have several zoom speeds. Zooming is one of the most frequently-used camera moves and one of the most overused. Use it carefully.

WHY DO THIS? Zooming is the easiest way to get from far to close, or the other way around. You might start with a wide shot of a concert to set the stage and then zoom in to show one of the performers.

Pedestal: Moving the camera up or down without changing its vertical or horizontal axis. A camera operator can do two types of pedestals: pedestal up means “move the camera up;” pedestal down means “move the camera down.” You are not tilting the lens up, rather you are moving the entire camera up. Imagine your camera is on a tripod and you’re raising or lowering the tripod head. This is exactly where the term comes from.

WHY DO THIS? When pedestaling, you usually want to maintain the camera to subject distance, so you might start on a person leaning up against a wall, and then pedistal up, and up, and up, and up until the camera gets to Spiderman, clinging to the fourth story of a building and creeping up it. Or, you might pedestal from a bride and groom’s hands up to their faces.

Pedestal up

pedastal up

Pedestal middle

pedastal middle

Pedestal down

pedestal down

Dolly: This is a motion towards or motion from. The name comes from the old “dolly tracks” that used to be laid down for the heavy camera to move along — very much like railroad tracks — in the days before Steadicams got so popular. The phrase dolly-in means step towards the subject with the camera, while dolly-out means to step backwards with the camera, keeping the zoom the same. Zooming the camera changes the focal length of the lens, which can introduce wide-angle distortion or changes in the apparent depth of field. For this reason, it’s often preferable to dolly than zoom.

I won’t spoil it by telling you what happens, but the camera starts inside a house and then dollys backwards, down a staircase, out into a street, and then off into the city. What does this tell us? That while something extremely important happened, it’s just one story in a world of stories. Hitchcock’s shot, with a gigantic camera and a huge crew, frantically moving dolly tracks out of the shot as the camera moved backwards was groundbreaking in its day, but with today’s lightweight cameras it could be done by a single camera operator.

Dolly forward 1

dolly forward 1

Dolly forward 2

dolly forward 3

Dolly forward 3

dolly forward 2

Truck: Trucking is like dollying, but it involves motion left or right. Truck left means “move the camera physically to the left while maintaining its perpendicular relationship.” This is not to be confused with a pan, where the camera remains firmly on its axis while the lens turns to one direction or the other. You might truck left to stay with a pedestrian as she walks down a street rather than using a pan, which would show her back after she passed the camera.

WHY DO THIS? You’d Truck if you want your camera to subject distance to stay the same. You might, for example, truck the camera parallel to a person walking down the street to keep them in the frame. Lots of trucking in movies is done from the window of an actual truck. So this isn’t a bad way to remember it. In the training montage in the 1976 Best Picture Academy Award Winner, Rocky, directed by John G. Avildsen, there’s a truck shot (from a truck) following the titular character along the waterfront as he runs. The trucking shot allows the viewer to stay with Rocky and see how fast he’s actually going. (He’s fast!)

The Standard 3-Point Lighting Technique

The Three Point Lighting Technique is a standard method used in visual media such as video, film, still photography and computer-generated imagery. It is a simple but versatile system which forms the basis of most lighting. Once you understand three point lighting you are well on the way to understanding all lighting.

The technique uses three lights called the key lightfill light and back light. Naturally you will need three lights to utilise the technique fully, but the principles are still important even if you only use one or two lights. As a rule:

  • If you only have one light, it becomes the key.
  • If you have 2 lights, one is the key and the other is either the fill or the backlight.

Key Light

This is the main light. It is usually the strongest and has the most influence on the look of the scene. It is placed to one side of the camera/subject so that this side is well lit and the other side has some shadow.

key light

Fill Light

This is the secondary light and is placed on the opposite side of the key light. It is used to fill the shadows created by the key. The fill will usually be softer and less bright than the key. To achieve this, you could move the light further away or use some spun. You might also want to set the fill light to more of a flood than the key.

fill light

Back Light

The back light is placed behind the subject and lights it from the rear. Rather than providing direct lighting (like the key and fill), its purpose is to provide definition and subtle highlights around the subject’s outlines. This helps separate the subject from the background and provide a three-dimensional look.

back light

Contrast Ratio

Contrast Ratio is a measurement of the difference in brightness between the whitest white and the darkest black within an image. A ratio of 300:1 means the brightest point in the image is 300 times as bright as the darkest point. A higher contrast ratio therefore means a larger difference in brightness.

Contrast ratio is of interest in two situations:

  1. camera When recording an image (video, film, photography)
  2. TV, Mpnitor’s etc. When choosing or setting up a playback device (TV, computer monitor, etc)

Basic 3- Point Lightning

Basic 3- Point Lightning

 Three-point lightening is used in video production. The three lights are- Key, Fill and Back.

  1. Key Light– it is a main light on the subject. Due to the fact that there will be too much Shadow on the opposite side of the subject to the key light, a fill light must be introduced to even out the subject’s features. This is the primary light positioned behind the interviewer shoulder opposite to the camera, illuminates the subject face.

2015-12-07-2

  1. Fill Light– this light fills the light in the shadow area and the darker area where the key light cannot reach.fill the shadow created by the Key Light so the light is even across the subject’s face.

images (2)

  1. Back Light – it illuminates the space behind the subject’s head so he or she stands out from the background.

images

6th world conference

6th World Conference On MEDIA & MASS COMMUNICATION CONFERENCE 2020

MEDIA-MASS-COMMUNICATION-conference

click below to get more details:-

Abstract Details

https://mediaconference.co 

Register Now:- https://mediaconference.co/online-registration/

Environment

Ministry of Environment, Forest and Climate Change

BASIC countries to play an important role in making Paris agreement accepted in letter and spirit by the World: Union Environment Minister

BASIC 28th ministerial on Climate Change sends a strong signal on the eve of key UN meets on Climate Change PDF file ⇓

Ministry of Environment 

International days

 International Days Observed by UNESCOimages

 

Numbers

Day

Date

1.      

International Day of Women & Girls in Science

11th February

2.      

World Radio Day

13th February

3.      

International Mother Language Day

21st February

4.      

International Women’s Day

8th March

5.      

World Poetry Day

21st March

6.      

World Day of Water

22nd March

7.      

World Book & Copyright Day

23rd April

8.      

World Press Freedom Day

3rd May

9.      

International Day of Light

16th May

       10.

World Day for Cultural Diversity for Dialogue & Development

21st may

11.

International Day of Biological Diversity

22nd May

12.

World Environment Day

5th June

13.

World Ocean Day

8th June

14.

International Youth Day

12th August

15.

International Literacy Day

8th September

16.

International Day of Democracy

15th September

17.

International Day of Peace

21st September

18.

World’s Teachers Day

5th October

19.

World Statistics Day

20th October

20.

World’s AIDs Day

1st December

21.

Human Rights Day

10th December

22.

International Migrants Day

18th December

23.

World Arabic Language Day

18th December

24.

World TV Day

22nd November

25.

World Wild Life Day

3rd March

Other Days

              No.

Day

Date

1.      

World Drama Day or World Theater day

27th March

2.      

World Labour Day

1st May

3.      

World Red Cross Day

8th May

4.      

World Music Day

21st June

5.      

World’s Sports Journalism Day

2nd July

6

Hindi Diwas

14th September

7

National Education Day

11th November

8

Hindi Journalism Day

30th May

9

 National Press Day

16th November

10.                         

Indian Newspaper Day

29th January

11.                         

Civil Service Day

21st April

12.                         

National PR Day

21st April

 

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: