Questions on Indian Cinema

1.First Marathi film produced in India?

a. Vilasi Ishvar

b. Shwans

c. Vittal

d. Natrang

2. The first film of India Screened at which Place?

a.Film city, Mumbai

b. Taj Hotel, Mumbai

c. Watson Hotel, Mumbai

d. Oberoi Hotel, Mumbai

3. The first south Indian Movie of India?

a. Keechakvadham

b.Anna

c. Dancer

d. Kalli

4. First 70 MM film made in India?

a. Mirza galib

b. Sholey

c. Mother India

d. Kagaz ke Phul

5. who Won the Dadasaheb Phalke Award in 2018?

a. Shashi Kapoor

b. Vinod Khanna

c. Amitabh Bachchan

d. All of these

6. Who is the Director of the Lagaan?

a. Amir Khan

b. Vishal Bhardwaj

c. Ashutosh Gowarikar

d. sajid Khan

7. Actor(s) who got Indian National Award in 2019?

a. Ayushman Khurana

b. Amitabh Bachchan

c. Vicky Koshal

d. Both A and C

8. From which sacred Scriptures Indian Music originated?

a. Vedas

b. Guru

c. Vishnu

9. The first Indian Film documentary called?

a. The Ganga

b. The Wrestlers

c. Tradition Man

d. Raja Harishchandra

10. In which year India’s first talkie film was released?

a. 1912

b. 1931

c. 1924

d. 1918

11. First Sanskrit film of India was?

a. Bharti Balak

b. Adi Shankracharya

c. Alam Ara

d. Paundalik

12. Which was the first English film of India?

a. The Namesake

b. Cinderelle

c. Court Dancer

d. Burning Train

13. At which place India’s first Film Festival was held?

a. Mumbai

b. Chennai

c. Hyderabad

d. Delhi

14. Among the following which was the first Malayalam movie won the President’s gold medal for the best film?

a. Chemmeen

b. Marthanda Verma

c. Balan

d. Vighatkumaran

15. The first short film of India Flower of Persia directed by whom?

a. Hiralal Sen

b. Ashok Kumar

c. Ritwik Ghatak

d. Rajkapoor

 

Answers: –

  1. C
  2. C
  3. A
  4. B
  5. B
  6. C
  7. D
  8. A
  9. B
  10. B
  11. B
  12. C
  13. A
  14. A
  15. A

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: